Fortidsfamilie i Stenalderen

Kunne I tænke jer et ophold 7.000 år tilbage i tiden? - Så hører vi gerne fra jer!

 

  

Ansøgningerne kan indsendes fra 1. januar og skal være os i hænde senest den 15. februar 2014. I får svar i marts måned. Vær opmærksom på, at der ofte kommer flere ansøgninger end der er plads til i løbet af sæsonen.

 

  

En eksotisk tidsrejse

 

I 2008 introducerede vi fortidsfamiliekonceptet i vores Stenaldermiljø, der repræsenterer overgangsperioden fra Jæger- til Bondestenalderen: nemlig Ertebølletiden, der kulminerede for ca. 7.000 år siden. Dengang vandrede befolkningen mellem sæsonbestemte bopladser, hvis farvand eller skovklædt bagland gav dem et proteinrigt kost.

 

 

Uden korn & mælkeprodukter måtte jæger- & samlersamfundet selv opfinde ernærings- & konserveringsmetoder, der skulle holde dem i gang fysisk, for en vellykket jagt eller fangst, ved hjælp af veludviklede flintredskaber. I takt med opbygning af denne håndværksmæssige kunnen begyndte disse semi-nomadiske mennesker at skimte meningen ved tilværelse, noget vi kan tolke igennem de tidligste gravskikformer, der er kendt i Danmarks forhistorie.

 

 

Ansøgning om ophold i stenalderbopladsen Athra

 

  

Jeres profil

 

 

For at komme i betragtning som fortidsfamilie på Stenalderbopladsen skal I være en familie eller gruppe på 4-8 personer. Gruppen skal indeholde min. 2 voksne (helst begge køn). Børnene skal være min. 5 år, da de skal være lidt uafhængige af de voksne, som bruger meget tid på bl.a. madlavning, brændehugning og dialoger med publikum. Bedsteforældre er desuden meget velkomne, men husk at stenalderlivet er mere fysisk krævende end det moderne liv.

 

 

Kostvaner bliver således meget anderledes, idet kulhydrater savnes … og faste måltider fandtes sandsynligvis heller ikke dengang. I skal være indstillet på at leve meget eksotisk og tæt sammen i tó rekonstruerede stenalderhytter 24 timer i døgnet.

 

 

Foruden jeres familie, kan der bo der en anden familie, som I skal samarbejde med omkring nogle opgaver og årets eksperimentel fokus. Vi forventer, at I aktivt deltager i publikumsformidlingen alle dage mellem kl. 10 og 17. Det indebærer, at I er villige til at fortælle om jeres oplevelser til de mange besøgende, og at I taler dansk.

 

 

Det er en fordel, men ikke et krav, at I kan et eller flere fremmedsprog, kender lidt til forhistorien og er praktiske anlagt. Det vigtigste er dog, at I har lyst til at leve primitivt én uge og er villige til at være “en levende udstilling”.

 

 

Priser

 
 
Gebyret er på 1395 kr. pr. voksen og 625 kr. pr. barn (3-11 år) for én uges ophold (priser inkl. moms). Beløbet dækker vores omkostninger til administration og informationsmateriale, slid på tøj og redskaber samt økologisk kost.
 

 

 

Opholdet & levevilkår kort fortalt

 

  

Opholdet strækker sig over én uge fra lørdag til fredag i sommerferien, iblandt de 3 uger 27, 29 & 31, som I kan vælge imellem.

 

 

Ved ankomsten iklædes I rekonstruktioner af stenalderdragter og får udleveret husgeråd og madvarer til hele opholdet. Dragten er af bideskind / vaskeskind med pelskanter, og madens grundelementer er fisk, skaldyr, subarktisk vildt kød, æbler & bær, svampe, nødder og vilde planter. Desuden skal I selv samle dem i området omkring stenalderbopladsen.

 

 

Under hele opholdet vil der være mindst én medarbejder til jeres rådighed mellem kl. 10 og 17, der kan vejlede og instruere jer i madlavning, urtekendskab, båltænding, sejlads i stammebåd & andre håndværksaktiviteter.

 

 

Det er ikke muligt at medbringe egne husdyr under opholdet.

 

 

Ansøgningen:

 

• Ansøgningen skal indeholde følgende oplysninger :
• Navn, køn og alder på alle familiemedlemmer samt kontaktpersonens adresse, telefonnumre og e-mail.
• Hvornår I vil være fortidsfamilie (nævn gerne flere uger som muligheder).
• Hvorfor I gerne vil være fortidsfamilie
• Hvad I laver til hverdag, hvilke interesser I har, og om der er noget, I er specielt gode til (håndværk, m.m.).
• Er der specielle forhold (handicap, sygdom, o.l.), som vi bør vide.

 

 

Ansøgninger sendes:

 

 

Helst pr. e-mail, fra 1. januar 2014 til lma(at)lejre-center.dk

 

 

eller med post til

 

 

Laurent Mazet, Områdeleder
Sagnlandet Lejre
Slangealléen 2
4320 Lejre

 

  
 
Tidsfrist: 15. februar 2014

 

  
 
Ønsker I yderligere oplysninger, er I meget velkomne til at kontakte:

 

 

Laurent Mazet

 

E-mail: lma(at)lejre-center.dk

 

Tlf nr.: 4642 4947