Med strømpen på armen!

I 1920’erne fandt man et enestående tekstilfund fra det 3.-4. århundrede e. Kr. i Tegle Mose i Norge. Fundet bestod af en sæk med forskellige tekstiler, heriblandt et sammensyet rør, vævet i sprangteknik med brikvævede bånd for enderne.

 

Forskerne har ikke umiddelbart kunnet gennemskue, hvad tøjstykket fra Tegle Mose har været brugt til i jernalderen. For at få indblik i tøjstykkets mulige brug, satte en forsker sig for at rekonstruere tøjstykket i Sagnlandet Lejre og lade gæsterne prøve tøjstykket på.

 

Tøjstykket blev rekonstrueret i de samme dimensioner som originalen – 40 cm. langt og 26 cm. i omkreds ved de brikvævede kanter.

 

Sprang er en særlig slags flette- eller strikketeknik, der giver et åbent og elastisk materiale. I Danmark kender vi især teknikken fra bronzealderen, hvor den blev brugt til kyser og hårnet.

 

Brikvævning er en væveteknik, der udføres ved hjælp af et antal - ofte firkantede - brikker med et lille hul i hvert hjørne, hvorigennem trenden løber. Brikkerne kunne bestå af træ, læder, ben, horn, elfenben eller sågar tykt pergament. Brikvævning giver et mere fast og stramt materiale. 

 

Ved afprøvningerne viste det sig hurtigt, at tøjstykket pga. de faste, brikvævede bånd i hver ende var for smalt til at bruge til strømpe for de fleste voksne. Til gengæld fungerede det fint som armvarmer. På børn på op til 12 år var tøjstykket dog fint som strømpe, mens det var alt for stort til en barnearm. Konklusionen var derfor, at tøjstykket fra mosen i Tegle nok har været en armvarmer til en voksen eller strømpe til et barn.

 

Vidste du, at:

 

  • Vi ved en del om, hvordan folk gik klædt i jernalderen fra fund af tøj i moserne. Nogle moselig var påklædt, mens andre var nøgne, men havde fået deres tøj lagt med ud i mosen.
  • Egentlig begravede man i den ældre jernalder folk ved at brænde dem og anbringe knogleresterne i urner, som så blev begravet. Moseligene har derfor sandsynligvis været særlige offergaver til guderne.
  • Det mest almindelige beklædningsstykke i jernalderen var skindslag af fåre- eller okseskind, som både mænd og kvinder bar.

 

 

Læs mere her:

 

 

Rekonstruktion af tøjstykket fra Tegle Mose.
Hårnet i sprangteknik.
Brikvævning.
Er det mon en ankelvarmer?