Kryddersnaps

De druknede snuen med snapsen

 

 

På H.C. Andersens tid var snapsen ikke bare et fast indslag på julefrokostbordet. Dengang var velkrydret brændevin kendt for at have medicinske egenskaber, og den rette dram gik for at kunne kurere alt fra forkølelse til gigt og melankoli.

 

  

Sild, rugbrød og en bette snaps, så den kan svømme. Brændevin er en naturlig del af danskernes traditioner. Men hvor den i dag oftest bliver sat på bordet til jul- og påskefrokoster, havde den stærke drik en helt anden og mere fremtrædende rolle hos 1800-tallets landbefolkning, der blandt andet brugte kryddersnaps som kur mod sygdomme, tandpine og andre skavanker.

 

 

Det kan man høre mere om i weekenden den 21. og 22. september når landbofolkene i Sagnlandet Lejre både lørdag og søndag fra 13.30 til 15.00 disker op med hjemmekrydret brændevin. Har man lyst til en mundsmag, kan man finde husmandskonen Sørine i de smukke 1800-tals haver hvor timian og perikum gror side om side.

 

 

Der har hun travlt med at skænke for godtfolk og gæster og få plukket de mest velsmagende og virksomme urter til næste års forsyning af akvavit. Og der er nok at gøre, for en krydderdram med timian kan kvæle selv den grimmeste hoste, og en snaps med perikum kan jage alt fra gigtsmerter til tungsind på flugt., fortæller landbokvinden, Før i tiden mente man, at en god snaps kunne kurere alverdens dårligdomme. Nogle kryddersnapse var gode mod maveonder, andre mod forkølelse, og andre igen gik for at kunne tage stort set hvad som helst, siger hun og fortsætter:

 

 

I weekenden byder vi på smagsprøver på tre forskellige kryddersnapse. Gæster er mere end velkomne til at komme forbi, smage på de stærke sager og høre om både urter og snaps.

 

 

Er man for ung til selv at teste de gamle husråd om brændevinens fortræffeligheder, kan i stedet få en smagsprøve på sensommerens styrkende urtethe, gå forbi potteriet hvor man kan prøve kræfter med drejeskiven og lave sin egen kop, eller tage en tur i jernalderlandsbyen og en give en hånd med, når beboerne arbejder for at få efterårets bær, nødder og æbler i hus til vinteren.