Byg et hus og brænd det ned

Kig ind i jernalderhuset i Sagnlandet: Langs den ene væg står en træbænk, og rundt omkring ligger der lerskåle, fiskenet, en økse og spinderedskaber. Midt i rummet er ildstedet, hvor ilden buldrer lystigt. Over ildstedet hænger et tørrestativ med kød og korn, der ligger til tørring. I den anden ende af huset er der stald - og lige nu ligger der en død kalv derinde.

 

Pludselig får ildstedets flammer fat i tørrestativet. Ilden breder sig hurtigt op ad tørrestativets bånd og får fat i taget. I løbet af en halv time er det meste af huset brændt ned.

 

En morgen i august 1967 sætter en gruppe forskere ild til et af Sagnlandet Lejres rekonstruerede jernalderhuse. Ildspåsættelsen er et led i et nøje planlagt forsøg.

 

Udover jernalderfamiliens mest almindelige udstyr, befinder der sig også andre genstande i huset: Rundt omkring er der systematisk anbragt markeringssøm, særlige porcelænstoppe og temperaturfølere, der senere skal hjælpe forskerne med at analysere fundene.

 

25 år senere kan du ikke mere se, hvor huset har ligget. Nu ligger der en stenvej og et hønsehus på det sted, hvor huset brændte ned. Men så går en gruppe forskere i gang med en udgravning af den gamle brandtomte.

 

Udgravningen sker som blindforsøg for at efterligne virkelighedens arkæologiske udgravninger. Derfor har udgravningens arkæologer ikke i første omgang fået adgang til det righoldige film-, lyd-, foto-, og tegningsmateriale, der omhyggeligt dokumenterer langhusets placering og konstruktion og brandens forløb, dengang i 1967.

 

På den måde kan nutidens arkæologer blive klogere på fortiden. Brandforsøget har bl.a. givet forskerne større viden om tagkonstruktion i jernalderen og nedbrydningshastigheden af brandtomter.

 

Vidste du at:

 

  • Huset, der blev brændt ned, var allerede inden branden i kraftigt forfald - også derfor var det oplagt at bruge det til brandforsøget.
  • Indeklimaet i jernalderhuse var rigtig usundt, fordi røgen fra ildstedet var fyldt med farlige stoffer.
  • Med moderne computerteknologi kan man rekonstruere datidens huse i virtuelt 3D-format og ad den vej få helt ny viden om husbyggeri i jernalderen.

 

 

Læs mere her:

  • Jernalderhus i flammer - et brandeksperiment med store perspektiver. Af Linda Boye.
  • Iron Age houses in flames. Testing house reconstructions at Lejre. Red.: Marianne Rasmussen. Lejre Forsøgscenter 2007.