FARVNING AF GARN

Selvom oldtidstekstiler alle er gråbrune, når de dukker op af jorden, er der mange spor af farvestoffer i dem. Lønne Hede-dragten var f.eks. tydeligt farvet med blå og rød. Man har anvendt tørrede plantedele og bestemte insekter, og for at få farven til at binde til ilden har man bejdset med alunjord eller planten ulvefod. Her vil vi vise, hvordan garn kan farves i gule nuancer med gyldenris (Solidago virgaurea), birkeblade (Betula sp.) og rajnfan (Rhopalomya tanceticola), og i rød farv med kraprod (Rubia Tinctorum).

 

God arbejdslyst!

 

Materialer

  • Håndspundet eller fabriksspundet garn i bundter
  • Alun - 20% af garnets tørvægt
  • Tørret farveplanter

 

Alun og farveplanterne kan købes hos materilister, på apoteker, i helsekostforretninger o.l.

De ovenstående plantearter, undtagen krap, gror naturligt i det danske landskab.

 

Redskaber

  •  Et par store lerkogekar eller stor emaljeret gryde - ikke aluminium
  • Rørske eller -pind, absolut uden splinter
  • Tørrepind

 

Forberedelser

Farveplanterne skal stå i blød i et døgn i vand, der dækker rigeligt - ca. 2 l vand til 1 kg tørret farveplanter. Når de har suget vandet, tilføres mere, så de er dækket.

 

Arbejdsgang

Vej garnbundterne i tør tilstand. Er ulden endnu uvasket, er det nu, den skal vaskes. Garnet vaskes o princippet i sin egen lanolin evt. tilsat ekstra vaskemiddel, som kan være en blid shampoo eller uldvaskemiddel. Garnet varmes op i vand til mellem 40 og 45 grader. Vask 2 minutter og skyl 3-4 gange i vand af samme temperatur. Ulden tåler ikke pludselige temperaturskift. Garnet behøver ikke tørre før bejdsningen, men kurrer det for meget efter vasken, må det vindes om og tørres i udspændt tilstand.

 

Garnet skal bejdses med alun for at kunne tage imod og binde farvestofferne. Bergn ca. 2 l vand pr. 100 g garn. Hertil 20 g alun. Alun opløses i en smule kogende vand, som hældes i bejdsebadet. Det færdigskyllede garn lægges i bejdsen, som langsomt opvarmes til omk. 90 grader, hvor det står og simrer en time. Hold næsen væk fra alundampene. Der omrøres jævnligt, og garnet vendes forsigtig nu og da. Herefter køler suppen af til håndvarme. Foregår bejdsningen indendørs, skal man være opmærksom på sikkerhedskravene med hensyn til udsugning og bruf af alun. Læs sikkerhedsbladet vedr. alun.

 

Bejdsevandet hældes fra garnet, og garnet tages forsigtigt op. Kontrollér, at det ikke er filtret sammen. Til farvningen skal bruges 1½ gang så meget vand som til bejdsningen, dvs. 3 l vand pr. 100 g garn. Varm farveplanten i vandet, uden at de vikles ind i hinanden. De skal "svømme frit" i karret. Læg låg på og varm farvesuppen op. Rør og vend garnet jævnligt. Afhængig af den ønskede farvenuancer stoppes opvarmningen ved den rigtige temperatur. Den skal holdes mindst en time, for at garnet er gennemfarvet.

 

Herefter skal suppen køles af, og til sidst tages garnbundterne op og hænges til tørring ved at blive trukket på en pind. Farvesuppen kan bruges til flere garnbundter, der skal have forskellige nuancer. Man må prøve sig frem.

 

Man kan også farve vævet stof. Proceduren er den samme som her beskrevet, men afhængig af stoffets størrelse kræves andre kogekar og opvarmningsforhold. F.eks. kan man ved farvning af større dragter bruge keramikovnen som varmekilde.

 

__________________________________________________________________

 

Tekst og billeder er taget fra bogen "En jernalderlandsby" s. 79-80-81, hvor der er beskrevet ca. 60 gør-selv aktiviteter med jernalderliv og -fund som udgangspunkt.

 

Bogen købes på vores hjemmeside eller i Lejre butik. Her er dog bibliografien: J. Bay, 20006 - En jernalderlandsby, Skoletjenesten. S. 144.