En pind fra Hjortspring Mose

I en lille mose på Als fandt man i 1920 et enestående oldtidsfund. I Hjortspring Mose lå bl.a. en enestående samling af jernaldervåben og en båd - i dag kendt som Hjortspringbåden. 

 

Fundet var - som mange andre mosefund - et våbenoffer. Forskerne mener, at fundene har været takofre til guderne efter en vunden sejr. Hjortspringbåden blev bygget af linde- og egetræ et sted i den østlige del af Østersøen ca. 350 f.Kr. og blev siden ofret i mosen på Als.

 

Blandt fundene i mosen var også en interessant lille pind. Pinden måler omkring 32 cm. og har en fortykkelse i den ene ende. Forskerne mener, at pinden har været brugt til at spinde med, selvom den adskiller sig fra andre fund af tene ved ikke at have plads til en tenvægt.

 

I 2007 satte en forsker sig for at afprøve, om en sådan type pind faktisk kunne bruges til at spinde med. I Sagnlandet Lejre blev pinden fra Hjortspring Mose rekonstrueret, og forskellige spindeteknikker og garntyper blev brugt til at afprøve pindens egenskaber som spinderedskab.

 

En særlig spindeteknik er kendt fra Grækenland, hvor man den dag i dag bruger tene, der ligner det danske fund meget. Den græske spindeteknik, hvor man snurrer tenen i hånden, viste sig at være meget velegnet til at spinde med ved brug af pinden fra mosen.

 

Hvis man kun havde forsøgt sig med den typiske spindeteknik til tene med vægt, havde man måttet konkludere, at pinden ikke var særlig velegnet til at spinde med. Men ved at afprøve forskellige spindeteknikker viste forsøget altså, at pinden fra Hjortspring Mose nok alligevel har været brugt til spinderedskab i jernalderen.

 

Vidste du, at:

 

  • I Hjortspring mose fandt man også mere end 50 skjolde af lindetræ og mindst 169 spyd af jern, ben og tak - nok udrustning til at bemande en hær på 100 mænd.
  • Gustav Rosenberg, Nationalmuseets konservator, som udgravede Hjortspring Mose, skrev i sine notater, at mange af træfundene var meget ødelagt - med en konsistens som kiks opblødt i varm te - så der skulle udgraves med stor forsigtighed.

 

 

Læs mere her:

 

 

Den originale træpind, der blev fundet i Hjortspring Mose.
Forskeren forklarer de besøgende på Lejre Forsøgscenter, hvordan man spinder med træpinden.
Den græske spindeteknik, der virkede bedst.